Symposium: een wetenschappelijke bijeenkomst.

Een symposium is dikwijls een bijeenkomst met veel deelnemers. Veelal wordt een symposium georganiseerd in de medische, wetenschappelijke en politieke omgeving. Tijdens een symposium wordt kennis en informatie over een specifiek onderwerp gedeeld met het publiek.

In de laatste jaren ontwikkelde een symposium zich sterk mede door de nieuwste technologie, denk hierbij aan hybride en online faciliteiten die tegenwoordig vaak worden toegevoegd. Dankzij de toevoeging van online mogelijkheden zien we post-corona veel meer hybride symposia georganiseerd worden! Dit scheelt veel reisbewegingen en kan daardoor een duurzamere invulling zijn.

Hoe organiseer je een symposium? En wat is het eigenlijk?

Een symposium wordt ook wel gezien als een congres, bijeenkomst of conferentie. Vul je daarbij verschillende presentatieruimtes toe waarbij partners hun product of dienst kunnen presenteren dan wordt het een combinatie met een exhibitie. Belangrijk; een symposium is in veel gevallen een wetenschappelijke bijeenkomst.

Het organiseren van een symposium verschilt niet veel van de organisatie van een congres. Denk aan de locatie, aankleding, AV, deelnemers registratie, veiligheid, crowd management. Waar het wel in verschilt is de spreker, dit is vaak de onderzoeker(s) of de expert(s) over het onderwerp. De expert als spreker kan lastig zijn, hij/zij heeft wellicht geen ervaring met spreken en zal in verschillende stadia getraind moeten worden. Daarbij is het de kunst om het onderwerp interessant en boeiend over te brengen. Op deze manier adviseren wij de onderzoeker niet alleen te laten spreken, maar ook de ervaringsexpert. Zodat je een interessante discussie en inhoudelijk gesprek krijgt gedurende de presentatie.

De dagvoorzitter voor een interactief symposium

Tegelijk kan een interessante dagvoorzitter het ijs breken tussen de expert of onderzoeker en het publiek. In een interview vorm maak je de presentaties veel interactiever. Ook is het toepassen van beeld, video een casussen een veel gebruikt medium om de deelnemers geboeid te houden.

Ook zien we dat niet alleen een dagvoorzitter bijdraagt aan een interactief en boeiend symposium. Het toepassen van entertainment voor een spectaculaire opening draagt bij aan de energie van het publiek. Verrassingselementen gedurende het symposium houden de deelnemers scherp. Pas hier wel mee op, want bepaald entertainment of verrassingselementen die niet aansluiten bij het onderwerp zorgen voor verwarring.

Je organiseert een symposium met een specialist

Om het symposium naar een hoger niveau te tillen, het gedrag van de deelnemers te kunnen beïnvloeden en tegelijk resultaten te behalen is het geadviseerd om een bureau in te zetten. Tegelijk heb je hier als event manager of werkgroep de controle over je gasten / deelnemers en altijd een evenementenbureau die je adviseert om de juist stappen te nemen voor de perfecte organisatie. Bij een symposium zijn er veel zaken om rekening mee te houden, dit kan niet alleen tijdrovend zijn, maar de kans bestaat ook dat je het één en ander vergeet. Creators of Live maakt van veel type events een ongekend succes. En live staat niet alleen voor het evenement, maar juist voor de beleving: een symposium dat leidt tot een blijvende herinnering dus.  

Hou je publiek getriggerd en organiseer een uniek symposium

Wat is de doelstelling van je symposium? Wie zijn de genodigden? Waar wordt het symposium georganiseerd, in Nederland of in het buitenland? Kun je de doelgroep opsplitsen en gerichtere content aan hen presenteren? Hoe ziet de huisstijl eruit? Welke slogan sluit aan bij de boodschap? Blijf klankborden en hou alle stakeholders aan boord. Ontwikkel een Event Design plan en spar met de stakeholders van begin tot het einde.

Voor een symposium houden wij rekening met een tijdsplan van ca. 8 – 6 maanden voor de werkelijke organisatie. Creators of Live is gespecialiseerd in het adviseren en organiseren van kleine en grootschalige live evenementen met de bijbehorende live communicatie. Benieuwd hoe wij jouw symposium omtoveren tot een levenslange herinnering? Laten we dan kennismaken.

Neem contact op.

 

LAAT JE IETS WETEN?

Geïnspireerd? Geïnteresseerd? Wakker geschud? Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Wil je een bijzonder live evenement organiseren? Mogen wij jouw verhaal tot leven laten komen? Even sparren of kennis maken? Neem dan contact op of plan een afspraak. Wij hopen je snel te mogen spreken.